Svensk modehistoria
Sverige har en rik mode- och designhistoria. Likaväl som Sverige hämtar influenser från andra länder finns det många länder som idag hämtar svensk och skandinavisk inspiration. I den här artikeln vill vi berätta mycket översiktligt om Sveriges modehistoria från 1800-talet, och vi ger dig några bra tips på hur du kan hitta mer information och lära dig mer.
1800-talet
År 1867 öppnade Augusta Lundin en specialiserad syateljé där sömmerskorna var specialiserade enligt den franska metoden. En del var specialiserade på att sy ärmar, andra på kragar eller liv. Sedermera blev Otto Gustaf Boberg hennes agent. Han hade varit i Paris och utvecklat modet där. Lundins ateljé fick en mycket förnäm kundkrets som tävlade om att få se de nya kollektionerna först. Närmare mitten på 1800-talet var det mängder av volanger och krinolin som gällde för kvinnorna. På männen skulle långbyxorna vara vida.
Runt sekelskiftet blev kläderna enklare och slankare generellt, även om midjan och axlarna fortfarande skulle markeras. Kavaj, väst och byxor gällde för män.
1900-talet
Den första delen av 1900-talet präglades av krig, och förutom att kläderna tog viss inspiration från militären i och med kragar så var det också ett faktum att man var tvungen att göra det bästa man kunde med det man hade. I många modetidningar, såsom Husmodern, fanns beskrivningar om hur man kunde göra gamla klänningar modernare. 20-talet måste dock nämnas särskilt med des livfulla flapperstil med raka linjer, fransar och relativt korta klänningar.
Under 1930-talet kom långbyxor för kvinnor i och med Coco Chanel och flertalet filmstjärnor från Hollywood. Kjolarna blev kortare och kortare och på 1960-talet kom sedermera minikjolen. Under 1970-talet kom discomodet igång ordentligt med stora hår och glittrande trikåer. Grungemodet kom sedan under tidigt 1990-tal med Kurt Cobain som stilikon.
2000-talet
Många menar att 2000-talet är en blandning av stilar med mycket personliga retroinslag. Begreppen hipster och metrosexuell stil blir mer etablerade.
Tips
Om du besöker Stockholm rekommenderas Nordiska museet där både kläder och design genom tiderna visas upp i olika utställningar. Det finns också många bra böcker att läsa, och här är vårt bästa tips att kontakta en bibliotekarie. De är experter på informationssökning!