Om surfkulturen

Nej, vi talar inte om att ge sig ut och surfa på internet utan om den hederliga surfkulturen med bräda, solkysst hår och våtdräkt. Men var kommer den ifrån och hur har den brett ut sig? Hur ser den ut i dag och hur har den påverkat modet?

Att surfkulturen har gett intryck på kläder och skor är det ingen som har undgått, men surfkulturen är en hel kultur som har ett syfte och för med sig en hel livsstil. Surfkulturen är nästan som ett jobb och det finns faktiskt de som försörjer sig på att vara surfare. Några kända namn är Bethany Hamilton och Kelly Slater som är känd för sin relation med Pamela Anderson.

Att vara surfare innebär att du i stort sett lever i vågorna. Från tidiga morgonen till sena kvällen. Och att du reser runt till världens mest kända surfparadis. Du kanske till och med tävlar i surfning. De länder som anses ha bäst förutsättningar för surfning är Kalifornien i USA, den sydafrikanska kusten, Costa Rica, australiensiska stränder och de facto även vissa norska och svenska stränder. Du behöver alltså inte åka speciellt långt om du vill prova på den här fantastiska vattensporten.

Så lever surfarna

Surfkultur handlar om att förstå de olika typerna av surfing som består av bland annat kitesurfing, vindsurfing och SUP samt vågsurfing. Det finns alltså fler än bara en disciplin. Att respektera varandra är oerhört viktigt.

Många har nog tänkt på surfare som ett gäng oklippta och marijuanarökande personer som aldrig klarar av att stanna på ett ställe. Riktigt så är det inte. Man tar den här sporten och livsstilen på oerhört stort allvar. Naturen spelar en stor roll, precis som vädrets makter. Att träna hårt och att äta rätt är a och o, utan en stark kropp klarar du inte av den här sporten. Yoga och kardioträning är mycket viktigt. Surfare kan vara riskbenägna men också ha möjligheten att alltid ha ett inre lugn.

Leave a Reply