Streetwear & surf – modehistoria

Streetwear & surf – modehistoria

Det är allmänt erkänt att modet streetwear etablerades under 70-talet bland surfare i trakterna runt Los Angeles i USA. Kläderna och skorna präglas av en avslappnad stil, till exempel jeans, t-shirtar, kepsar och tygskor. Många surfare som dekorerade sina surfbrädor lät också sina märken eller särskilda designer pryda sina vanliga kläder, och vissa fick stor spridning.

Influenser från andra stilar

Under 80-talet kom stilen att influeras en del från musikens värld, speciellt från hip hopen. Även klassiska sportmärken hämtade influenser från streetwear och tvärtom. Idag finns det tydliga nostalgiska inslag på många av kläderna, i form av mönster, märken och stil – likväl som det finns mode i genren finns det också en retrostil. Det finns också vissa inslag från punk och numera börjar också japanskt gatumode influera och influeras av stilen.

breakdanceVad utmärker stilen

Många menar att stilen delvis utgör en kritik mot det konformerade massmodet, och det är ett faktum att den ofta präglas av starka färger, särskilda logos och informell känsla. Frågar du några personer som anser sig anamma stilen är det fullt möjligt att du får ganska olika svar. Det kan på ett vis vara enklare att säga vad stilen inte innebär, eller vad den eftersträvar att inte innebära. Den utgörs varken av formella eller särskilt diskreta kläder. På en arbetsplats där det krävs en någorlunda formel klädstil kommer inte streetwear & surf att fungera.

Visserligen är kläderna generellt funktionella i den meningen att de inte är särskilt komplicerade att bära, men stilen utgörs inte heller av utpräglade sportkläder. Dock är det många sporter inom vilken stilen anammas, till exempel bland professionella skateboardåkare och dansare.

Även om stilen inte präglas av en hög formell nivå finns det många riktigt stora och välrenommerade modehus som också närmat sig streetwear & surf i olika kollektioner. Likväl som man kan hitta utpräglade sport- och barnkläder från haute couture-märkena kan man också hitta klassiska streetwearkläder från samma märken.

Leave a Reply