Streetweartrenden förändrar modevärlden

Idag ser man streetwear hos de flesta modeskapare, och det har blivit en av de starkaste trenderna de senare åren. Idag är det inte bara kläder som vanliga människor använder, utan många filmstjärnor, artister och modeller som går på catwalken äger någon form av streetwear. Nästan varenda modehus har idag sina egna kollektioner med just streetwear. Det är egentligen svårt att definiera helt vad streetwear faktiskt är, men en del som följer detta mode säger att stilen startade som en reaktion mot den massproducerade stilen som människor fick då de handlade i vanliga köpcentrum.

Avslappnat, färgstarkt och retro

Streetwear ska vara bekvämt, det består av olika lediga plagg och accessoarer, såsom jeans, t-shirts, hoodies, kepsar och sneakers. Många som bär denna stil gör det för ett friare och mer rebelliskt mode passar deras personlighet bättre än till exempel kavaj och slips. Stilen är väldigt påverkad av surf-, hiphop-, och skateboardkulturen, och är egentligen amerikansk från första början. Idag är denna trend dock inne i hela världen och vi har även svenska klädmärken som tillverkar streetwear. Många gånger är detta kombinerat med en slags retrokänsla av 80- eller 90-talet. Starka färger, grafiska tryck, olika retrotryck och logotyper är vanliga detaljer på streetwearplagg. Nästan alla de stora sportmärkena som Nike, Rebook och Puma skapar kläder som kan kallas för typiskt streetwear.

Trendiga sportkläder är inne

Det blir allt vanligare att folk vill ha kläder som är mer bekväma och avslappnade i stilen. Även om streetwear från början var något som användes av personer som var involverade i surfing, skateboarding, graffiti, rap, hip-hop eller andra urbana kulturer kan man nu se många olika subgrupper som använder detta mode. Idag är det även väldigt inne med träning och därför har streetwear-trenden kommit tillbaka riktigt ordentligt. Med hjälp av streetwear kan man gå direkt från träningen till att gå och shoppa. Idag är det inte heller bara en funktion som sportkläder ska fylla, utan de ska även vara snyggt designade och moderiktiga. här i Sverige har vi många olika butiker som fokuserar på just streetwear och förhoppningsvis håller denna trend i sig.

Leave a Reply