Surfwear

Surfwear är en engelsk term som används om det mode som har kommit att förknippas med surfare och surfkultur, som ibland även kallas boardwear (efter engelskans surfboard). Det är dock ett mode som har utvecklats vidare från sitt ursprung, och många av de klädmärken som hade sin början i rena surfarkläder (till exempel boardshorts och våtdräkter) tillverkar och säljer idag också kläder och accessoarer som används även av icke-surfare, helt enkelt för att den typen av kläder har blivit trendiga. Därmed inte sagt att de har frångått sina rötter; de flesta av företagen säljer fortfarande surfbrädor, fångremmar och annan utrustning för surfare.

Ett av de första klädmärkena som inriktade sig helt på kläder och utrustning för surfare var Kuta Lines i Australien. Företaget grundades av Tony Brown efter att han besökt Bali år 1973. Resan inspirerade honom att använda sig av indonesiska textilier och designer när han skapade surfkläder.Surfer_hair

Kuta Lines har idag fått sällskap av en rad andra klädesmärken som säljer utrustning och kläder till surfare och till de som bara tycker om surfwear, till exempel Quiksilver, Billabong och Rip Curl. De två sistnämnda företagen grundades också de i Australien, medan Quiksilver ha sin hemvist i Kalifornien, en stat som också den förknippas starkt med surfarkulturen. Det handlar nämligen verkligen om en kultur, som kläderna bara är en del av. Förutom själva sporten, surfning, och en särskild typ av mode, surfwear, finns det en rad andra saker som förenar surfare världen över – allt från en egen hälsning (”the shaka sign”, som framförallt förknippas med Hawaii) till egen konst och egen musik (med undergenrer som surfpop och surfrock). Precis som inom andra subkulturer, till exempel punk och hårdrock, är kläderna som surfare bär med andra ord ett slags uttryck för deras tillhörande till gruppen och för deras identitet. De signalerar att man för en viss livsstil.

Om du är en del av surfarkulturen, och älskar både kläderna och att surfa, drömmer du sannolikt om att flytta till ett land med varmare stränder och högre vågor. Om du gör slag i saken, och behöver hjälp med att flytta, hittar du en flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.

Leave a Reply