Att jobba med kläder och mode

Fashion designers working in fashion studioAtt jobba med kläder och mode

Drömmer du om att bli nästa stora designer inom streetwear & surf? Eller vill du jobba som inköpare på ett stort företag? Kanske vill du driva en häftig klädbutik eller gillar snarare att faktiskt sy? Det finns många vägar att gå om man vill jobba med kläder och mode, och det kan vara svårt att välja utbildning. Det kan dessutom vara både svårt och dyrt att ta sig in på vissa utbildningar. Vill du bli designer krävs utan tvekan både hårt arbete och talang. Om du snarare vill jobba som modell krävs det både talang och oftast en viss kroppstyp. Vill du jobba i modebranschen på ett sätt som inte kräver samma nivå av kreativt skapande finns många passande traditionella universitets- och yrkesutbildningar. Numera finns det också gymnasieprogram med fokus på mode och design.

Kreativa utbildningar

För att bli modeskapare av något slag finns det bland annat flera designskolor och kurser som du kan gå. Några av de mest kända och välrenommerade kräver arbetsprover och du konkurrerar med många andra duktiga kreatörer. Om du har mycket lite erfarenhet kan det vara en bra idé att gå något år på folkhögskola. Då har du möjlighet att lära dig grunderna i sömnad och kan bygga upp en portfolio av arbetsprover som du sedan kan använda då du ansöker till ännu mer specifika utbildningar. Genom att gå kurser i tillskärning lär du dig att skapa egna mönster för kläder och att sedan sy dem.

Utbildningar för ledarskap och administration

Om du vill arbeta i branschen utan att göra det kreativa arbetet finns det många passande utbildningar. Dels kan du gå någon form av ekonomisk utbildning på universitetet, dels finns det till exempel specifika utbildningar för att bli inköpare. Många gånger kan det vara bra att lära sig om och få erfarenhet av internationella kontakter. Många kompletterar också andra utbildningar med kurser inom ledarskap. Kortare ledarskapsutbildning Stockholm, Göteborg och Malmö är ofta mycket lätt att hitta. Kostnaden för dem kan variera kraftigt. Kurser inom ledarskap har du dock oftast nytta av inom vilken bransch du än arbetar, så det kan vara en god investering även om du inte vet säkert vad du vill jobba med i framtiden.

Leave a Reply