Surfrufs och stuprörsjeans

Om man bara för några decennier sedan hade sagt surfare, så hade tankarna onekligen stannat vid badkläder och bräda. Så är inte fallet idag. Numera har surfkulturen brett ut sig så till den milda grad att den fått ett eget mode. Några av kännetecknen som direkt för tankarna till surfingen är UGG:s stövlar och skor, samt de Hawaii-mönstrade baddräkterna och bikinidelarna. Men surfens mode är mer än så.

Surfarens hår

Det guldgula rufset och de blekta slingorna har fått stor framgång på modescenen. Solblekt hår och en känsla av att man direkt kommer från stranden anses inte bara sexigt, utan också helt rätt till sommaren. Surfarrufset har fått en så stor genomslagskraft att det till och med går att köpa en särskild hårspray, vid namn saltvattenspray, som ger håret den där strandkänslan som håller i sig hela dagen. Surfarklippningen på män ska gärna vara lite längre och gärna så att han kan sätta upp håret i en knut på hjässan. En surfare har nämligen inte tid eller lust att gå till frisören för att styla sitt hår. Det får rätt och slätt hänga utmed axlarna tills orken och tiden hinner ikapp.

För att få till den där vilda surfrufsen så ska du helst ha halvlångt och lite uppklippt hår. Det som dock är viktigast är färgen. Låt det mörka vara kvar i botten och slinga överhåret ordentligt. Vill du ha riktiga kontraster, så lägg i citronsaft under en sommardag i solen. Sist men inte minst, ta i mängder med saltvattenspray som ger den där heta ”wet look” som många eftersträvar.

Stuprörsjeansen

Nej, detta är inte bara något svenskt fenomen som började på Weekdays studios i Stockholm. Stuprörsjeansen har varit surfarens favorit länge, och då främst på det manliga könet. Många tror nog att baggy-jeansen var synonym med surfarkulturen, men så är inte fallet. Det är istället de tighta jeansen som har sina rötter här. Ett par urtighta jeans, med fokus på kalsongkanten ovanför midjan, ett par espadriller och en urtvättad t-shirt med surfartryck. Vad kunde vara mer rätt för ”the surfer dude”?

Detta ser du aldrig någonsin en surfare bära

Precis som surfarkulturen har sina osynliga regler för vad som får bäras och inte bäras, så gäller även de oskrivna reglerna om vad en surfare aldrig skulle ta på sig.

  • Vi kan börja med det högst självklara – en kostym. En surfare skyr kontoret och det stillasittande livet, och skulle aldrig förmå sig att bära en kostym, vare sig manlig eller kvinnlig.
  • En läskig Halloween-kostym till Alla Helgons Dag. Istället kommer surfaren utklädd till…surfare!
  • Knytblus och högklackat är inte surfarbrudens bästa vänner
  • Slips, handväskor och inte minst… vanliga strumpor!

Satsa istället på virkade toppar, militärjackor, fransiga denim shorts och slitna t-shirts.

Leave a Reply