Streetwear blev haute couture

De kläder folket bar för länge sedan var inte samma klädstilar som bars av adeln eller hovet. Inte såg man trasiga kjolar på drottningen eller sjaletter om huvudet på hovdamerna. Det fattiga folket och de rika levde var för sig, åtskilda, och totalt ovetandes om vad man ägde i garderoberna. Annat är det idag! Med sociala medier som delas flitigt av superrika kändisar och bilder från deras mest privata sfär, är det lätt att snabbt bli inspirerad rent modemässigt. Detsamma har skett omvänt. Många stjärnor har hämtat inspiration från gatumodet från när och fjärran och skapat sin egen stil, som modehusen givetvis efterföljer.

Gatumodet letar sig in i modehusen

Sedan flera decennier tillbaka har folkets mode som vi ser på gator och torg även rotat sig i haute couturen. Under den första hälften av 1900-talet skedde en revolution inom modet tack vare Coco Chanel som ansåg att modet skulle bli mer bekvämt för kvinnor. Detta var det första steget som sedan skulle skapa ringar på vattnet. Än så länge arbetade nämligen Dior och Balenciaga och de andra enbart med längre klänningar och fina dräkter som vanligtvis inte bars av vem som helst. Under senare delen av 1900-talet gjorde dock kvinnor och män revolt rent politiskt, vilket också avspeglades i modet. Så mycket att vi till och med idag ser en comeback av det. Folkets röst blev viktigare och många av samhällets nya normer skapade av vanliga människor. Denna era var viktigt för modebranschen.

Streetwear på high streets

Med tiden tillkom något vi numera kallar för streetwear. Det köps oftast på gator som på engelska kallas för high streets, det vill säga high street fashion. Streetmode är ett annat ord för det modet som syns i vardagen, på gemene man. Dock betyder detta inte att det rör sig om billiga kläder. Butiker som Johnells tar in streetwear för män och kvinnor, ofta från lite ”finare” märken med högre kvalitet. Förvisso handlar det inte om haute couture men väl pret-a-porter som tillkom i och med större produktioner av kollektionerna.

Dagens haute couture

Idag fortsätter de största modehusen producera galaklänningar för hundratusentals kronor, men man kan även se samma märken ibland eller till viss del göra kläder som skulle kunna sitta på vem som helst. Haute couture har helt enkelt gått från svårburet till bärbart och enklare. Vem kommer inte ihåg t-shirten ”J’adore Dior” eller Balmains broderade och detaljrika jeans? Lyx idag är fortfarande handgjort men det ska passa på vem som helst som ändå efterfrågar en stor dos trend och modemedvetenhet.

Det kan också nämnas att mycket av design haute couture inte längre benämns som sådan, istället har det fått ett nytt begrepp som kallas för nouvelle couture eller ny sömnad översatt på svenska. Här är reglerna för handsömnad inte lika strikta, men ändå tillräckliga för att plagget ska kosta en del. Ofta faller svindyrt streetmode inom denna kategori.

Leave a Reply