Street och Surf – mode med stil och hjärta

Streetwear och surf är två av de mest populära modeströmningarna just nu och populariteten tycks växa. Streetwear är nog än mer populärt just i Sverige, men i ett globalt perspektiv är de nog båda lika populära.

Båda stilarna kommunicerar egentligen mer komfort än att det är exakt rätt snitt eller passform. Attityden och detaljerna i det man klär sig i är det som ger sting till dessa modeströmningar. Streetwear kan exempelvis vara endast ett par schysta, lite slitna jeans, T shirt med något medvetet tryck och ett par sneakers. Toppat med ett par solglasögon, keps eller hoodie så är du helt på spåret.

Surf är kort och gott samma typ av avslappnade klädsel som streetwear, men eftersom stilen har sitt ursprung i ännu varmare trakter så blir den per automatik också mer avslappnad. Shorts, flip flops, linne kan utgöra grunden för surf stilen. Modet är ungdomligt, signalerar fart och att man lever lite våghalsigt. Med surf, precis som med streetwear, så är det detaljerna som gör att det blir mode och inte endast något man kastat på sig. Något schysst halsband, ganska kort, eller några armband kan göra skillnaden.

Som inom de flesta olika klädstilar så kan man givetvis välja olika nivå, olika exklusivitet. I en artikel i Dagens Nyheter berättas om klädbutiken Plug Me på Södermalm i Stockholm. De har de senaste och mest exklusiva märkena inom streetwear. I artikeln berättas om hur de största märkena inom streetwear är experter på att skapa en hajp kring sina märken. De hittar kreativa och unika sätt att nå ut till konsumenten, inte minst genom sociala medier. De använder sig också gärna av stora namn till att marknadsföra sina produkter, såsom exempelvis Rihanna.

Kanye West, eller ”Ye” som han numera kallar sig för, har gjort samarbeten exempelvis med Adidas för produkter inom streetwear.

Många olika stilar finns det. Som nämnt så är två populära modestilar just nu, surf och streetwear. Testa dig fram, blanda fritt och landa till slut i det som känns bekvämt för dig.

Den trendigaste accessoaren av dem alla, som har stått i alla tider och vars popularitet inte tycks försvinna med tiden, är ett leende. Trendigare än trendigast är ett leende som kommer inifrån. Så mode i all ära, det har sin tid och plats, och kan vara ett fantastiskt utlopp för kreativitet. Men ett mode som kommer utifrån ständig jämförelse med andra och som hänger på att ständigt hänga med i det senaste, skapar snarare stress än glädje. Livet levs inifrån och ut. Så för varje sak vi gör för vårt yttre skulle vi behöva göra dubbelt så många saker för vårt inre. Det ena behöver givetvis inte utesluta det andra. Men se till att sätta det i rätt proportion. Och ha kul med det.

Leave a Reply