Streetwear och surf

Surfa, åka snowboard och skejta – tre brädsporter som blir mer och mer populära i Sverige såväl som i världen. Och med dessa brädsporter kommer looken, klädstilarna, som tagit över stora delar av klädmarknaden och mångas modehungriga hjärtan. Här är en kort guide om uppkomsten till stilarna och en genomgång av några av de största klädmärkena på marknaden.

Det hela började…

Många har sett surffilmer som Point Break, klassikern från 1991 som var en kombination av actionfilm, med en dos härlig kärlekshistoria och framförallt – surf. För många var denna film en inspirationskälla till att börja surfa eller skejta och är för många fortfarande en referenskälla. Men den berättar inte om surfen, skejtaren och stilarnas början. Det gör filmen Lords of Dogtown som berättar uppkomsten av stilarna i Venice i Californien under 1970-talet.

Det handlar om skateboardmärket och skejtaren Zephyr och hans grupp av unga skejtare. De utmanade och utvecklade skate på bräda och klädstilen som sammankopplades med brädsporten. Hand i hand med detta var surfarna i Venice och närliggande Santa Monica och den kultur som växte fram där, som också anses vara ett mecka för surfstilens uppkomst. Likt skejtarna influerades från surfkulturen när det gällde tricks på brädorna, influerades även klädstilarna av varandra.

Typiska klädstilar i dag – de största klädmärkena

Det finns olika typiska klädstilar som förknippas med surf och streetwear. Långa eller korta boardshorts, avslappnade hoodies, t-shirts med olika tryck. Eller varför inte de slitna shortsen i jeans, en flanellskjorta och ett par trendiga solglasögon och en keps. Samma gäller skejtarna, som gärna matchar med ett par bekväma skor från märken som Vans. Klädstilarna varierar självklart, men ovannämnda är de plagg som ofta associeras med stilarna streetwear och surf. Du behöver alltså inte gå runt med en skateboard eller en surfingbräda för att passa in och se ut som en skejtare eller en surfare. Så välj istället magasinering av surfbrädan om du bor i en stad som uppsala, som är långt från havet och utan vågor istället för att ha brädan framme och vänta på nästa semester. Klä dig istället i några av de stora klädmärkena inom streetwear och surf och alla fattar direkt att du har koll på stilen.

Klädmarknaden i dag domineras fortfarande av stora märken som Roxy, Quicksilver, Billabong och Rip Curl.

Roxy startades för att ge kvinnor och tjejer en stil inom streetwear och surf. Det handlade om att tjejer som surfade och skejtade faktiskt skulle få utrymme i sporten – genom bland annat att de skulle få möjlighet att klä sig passande till sporten. Märket startades i början på 90-talet och producerar i dag inte bara våtdräkter och simkläder utan även kläder som passar till vardagen.

Quicksilver startades i Australien 1969 men är i dag baserade i Californien. I dag är företaget de som säljer mest surfkläder. I Australien startade även företaget Rip Curl i slutet av 60-talet. Från början tillverkade de surfbrädor och våtdräkter men i dag säljer och marknadsför företaget kollektioner av kläder med stilarna streetwear och surf.

Leave a Reply